Ростислав Грінчук: Головне досягнення - те що Чернівецька область була представлена у всіх офіційних змагання ФБСУ

Ростислав Грінчук – президент Чернівецької обласної Федерації бейсболу і софтболу, дав ексклюзивне інтерв’ю БукСпорту.
 
-Доброго дня Ростислав!
Доброго дня Святославе, доброго дня шанувальники спорту.
 
— Ось і закінчився бейсбольний сезон, як оцінюєте його?
Дуже напружений сезон закінчився. Головне досягнення цього року, це те що Чернівецька область була представлена у всіх офіційних змагання Федерації бейсболу і софтболу України. Серед радісних досягнень безперечно бронзові нагороди юніорської (тренер Грінчук Р.В.) та кадетської (тренер Ферар Д.Ю.) збірних в чемпіонатах України. Ми змогли на належному рівні провести чемпіонат України серед ювеналів в Новому Киселеві. Продовжується будівництво бейсбольного стадіону в Новому Киселеві. Що до оцінки виступу головної команди краю «Соколи-Спартак» в Чемпіонаті та Кубку України результат мене не задовольняє. Але цьому є об`єктивні причини. На початку року ми намагались підсилитись досвідченими гравцями з інших регіонів. Фінансові можливості нашого клубу не дали змоги це зробити. Надалі нестабільне та слабке фінансування, що до команди елітного дивізіону вищої ліги зробили свої діло, що маємо то маємо. Сьогодні це 4 місце в чемпіонаті та 5-6 поділили з «Західним вогнем» в Кубку України. Бюджет команди «Соколи-Спартак» 2010 не перевалив за 60000 гривень. Отож порівняйте його з іншими ігровими видами спорту і де би були ті команди з таким бюджетом.


 
 
-Минувший чемпіонат грали у першій лізі, теперішній у вищій, різниця суттєва? Вчому полягає різниця?
Минувший чемпіонат ми грали не в першій лізі, а у вищій лізі но в дивізіоні «Б». Дивізіони «А» і «Б» це одна ліга. Різниця в тому що в дивізіоні «А» в два рази більше ігор порівняно з дивізіоном «Б», плюс відбиваючі в «А» відбивають міча дерев`яними битками. Недільні ігри складються з двох  до ряду ігор по 9 змін, в дивізіоні «Б» по 7 змін. Перша команда дивізіону «Б» переходить в «А», остання команда дивізіону «А» опускається в дивзіон «Б».
 
-Чи допомагає хтосьСоколу-Спартак?
Головне чим допомагаєть команді Спартак — це тренери, які працюють з командою, працюють в  ОДЮСШ «Спартак», придбанням інвентаря, проведенням навчально-тренувальних зборів. Але цього для досягнення успіху в елітному дивізіоні не достатньо.
Також надавали підтримку команди «Соколи-Спартак» в чемпіонаті України з бейсболу — управління у справах сім`ї молоді та спорту Чернівецької ОДА — начальник Довганич О.В. Взагалі сезон відбувся за підтримки згаданого управління ЧООФСТ «Спартак», батьків дітей, спонсорів. Ми всім дякуємо. Всіх з Новим роком та Різдвом Христовим, Водохрещам.
 
 
— Яка ситуація з стадіоном, яка інфраструктурау Вас?
Стадіон будується в селі Новий Киселів за підтримки обласної влади, управління сім`ї молоді та спорту Чернівецької ОДА. Сьогодні — це облаштоване ігрове поле, сектори для запасних гравців (догаути). На жаль поки, що не має роздягалень. В наступному році плануємо збудувати трибуну для глядачів. Чому не в обласному центрі, на це запитання нехай відповість та людина, яка має бажати розвивати спортивну інфраструктуру в місті Чернівці. Як що з літнім періодом більш менш питання вирішено завдяки бейсбольного поля в Новому Киселеві, то в зимовий період ми відчуваємо себе бомжами. «Спартак» не має своїх споруд от й приходиться тенятись зі спортсменами від одного місця до другого, а це сказується на підготовці бейсболістів. Практика показує: «Хто має базу той має результат».   
 
— Яка ситуація стосовно спортивної школи?
В ОДЮСШ «Спартак» працюють 2 тренери і це на всю область. КПД не поганий. Для тих, хто ставить під сумнів конкурентно спроможність виду, можемо посприяти скласти конкуренцію у виді спорту!!! ОДЮСШ «Спартак» за результатами 2009 року посіла 3 місце в Україні серед всіх спартаківських спортивних шкіл України, там є і наша крапля.
 
— Які плани на майбутній сезон?
Безпосередньо будемо намагатися взяти участь в усіх офіційних змаганнях. Все залежить від фінансових можливостей та фінансування.
 
— Яка ситуація по бейсболу та софтболу на Буковині?
Сьогодні фактично розвивається бейсбол і софтбол в місті Чернівці та Новому Киселеві. Працює відділеня ОДЮСШ «Спартак» та Чернівецька міська дитячо-юнацька спортивна організація «Мала Бейсбольна Ліга».
Кожного літа працюють тренери в дитячому таборі «Буковинське орлятко». Знайомлять дітей з азами гри, проводять змагання серед дітей в таборі, заохочуюють дітей до занять цими видами спорту.
На при великий жаль в минулому році у місті Вижниця був проведений тренерський семінар Всесвітньої організацією “Little League Baseball Inc.”, був наданий інвентар в одну з шкіл для розвитку виду спорту. Пройшов рік і зовсім все затихло.
В порівнянні бейсболу з софтболом то безперечно тон в області задає бейсбол. На привеликий жаль по при не вистачання коштів ми ще не разу не змогли взяти участь в софтбольному чемпіонаті України в будь-якому віці, хоча ще на початку 90-х Чернівецькі команди брали участь навіть у відкритому чемпіонаті Росії. Так що в нас є багато направлень, які ще не задіяні.
 
— Ви на офіційному сайті своєму повідомляли про 25 років бейсболу на Буковині.
Бейсбол почав розвиватись на теренах Радянського Союзу, ще в 1986 році. Після того як стало відомо що на 91-й сесії МОК в Лозанні, що бейсбол включено в програму Олімпіських ігор Барселони. Хоча ще в 1904 році бейсбол вперше був представлений на ІІІ Олімпійських іграх в Сент-Луісі  в якості демонстраційного виду. Чернівці одні з перших почали культивувати бейсбол разом з такими містами як Москва, Тбілісі, Ташкент, Тирасполь, Хабаровськ, Владивосток, Одеса, Київ, Іллічівськ. Що стосовно софтболу то в Україні першими 1988 році культивувати цей вид почали Чернівці. Всі ці започаткування відбулись завдяки Вадиму Володимировичу Янушевському, який на той час був викладачем Чернівецького державного університету тепер Чернівецький національний університет. Сьогодні розпочата робота над випуском книги присвяченої 25-річчю розвитку бейсбола на Буковині.
 
-Які плани святкування?
Звичайно буде проведено турнір присвячений цій даті. Коли? Поки що чекаємо на офіційний календар Федерації бейсболу і софтболу України. Скоріш за все восени.
 
— Знаю, що пройшла Конференція Чернівецької обласної Федерації бейсболу і софтболу, і Вас обрали президентом. 
Мене переобрали вже в  п`ятий раз. Приємно. Дякую за довіру. Тобто для мене це не вперше, але треба ставити завдання для досягнення нових висот. По-перше, це залучення до підтримки вида спорту потужних спонсорів. Спонсорів, які розуміють, що вони вкладають гроші не в невідомих хлопців та дівчат, а в розвиток спорту, в розвиток своєї репутації, репутації компанії та іміджу як на Буковині так і в Україні, а потім ці вкладені гроші повернуться, якщо не в грошовому еквіваленті так в іншому.
 
— Які плани на такій посаді?
По перше добудувати бейсбольний стадіон в Новому Киселеві.
— Як я вже сказав попереду заручитись підтримкою потужних спонсорів.
— Створити умови для тренувань в місті Чернівці, а можливо і ще один бейсбольний стадіон.
— Виконати заплановане з керівництвом дитячого табору «Буковинське орлятко».
— Ну і те чим має займатись голова обласної федерації — це вперш за все піклуватись про розвиток видів спорту в області. 
 
На фото ЧМДЮСО «МБЛ» м. Чернівці — бронзовий презер Чемпіонат України з бейсболу серед юніоірів.
Святослав Ткачук, Буковина Спортивна,2011-01-25 — buksport.cv.ua/view_post.php?id=1425

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте